16/11/09

ΚΥΜΑΤΙΣΜΟΙ


Μια από τις πλέον εκφραστικές ομάδες ασκήσεων της Ρ.Α.Γ. είναι οι κυματισμοί. Οι κυματισμοί προσδίδουν στην κίνηση μια πλαστικότητσ, η οποία χαρακτηρίζει μια έμπειρη και ταλαντούχα γυμνάστρια. Οι κυματισμοί χρησιμοποιούνται σαν ασκήσεις χωρίς όργανο αλλά και στην τεχνική των ασκήσεων με όργανο.

Ας προσεγγίσουμε την ένοια του κυματισμού από την πλευρά της φυσικής, όπου έχουμε τον παρακάτω ορισμό. Κύμα λέγεται η διάδοση μιας διαταραχής μέσα σε ελαστικό σώμα, κατά την διάδοση αυτή γίνεται μεταφορά ενέργειας από το ένα σημείο στο άλλο του ελαστικού σώματος.

Στους κυματισμούς στο ανθρώπινο σώμα, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Υπάρχει μεν κυματοειδής κίνηση στο σώμα υπό μορφή εγκάρσιου κυματισμού, η κίνηση όμως αυτή επιτυγχάνεται με την βοήθεια των αντίστοιχων μυικών ομάδων, οι οποίες δίνουν κίνηση διαδοχικά στις διάφορες αρθρώσεις. Με τον τρόπο αυτό έχουμε έχουμε μια μεταφορά ενέργειας από άρθρωση σε άρθρωση. Η ικανότητα της γυμνάστριας να πετύχει την αλλαγή της μυικής έντασης και χαλάρωσης κάθε φορά την κατ΄λληλη στιγμή και με τις ανάλογες μυικές ομάδες, δίνει στην ροή του κυματισμού την απαιτούμενη πλαστικότητα και φυσικότητα.

άλλη απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία των κυματισμών, και ειδικά του κορμού και ολόκληρου του σώματος, είναι η καλή ευλυγισία στην οσφυική και θωρακική μοίρα της σπονδυλικής σ΄τηλης.

blogger templates | Make Money Online