Τα βρέφη και τα νήπια λατρεύουν το νερό. Είναι ωστόσο εφικτό να τα εκπαιδεύσουμε ώστε να αγαπήσουν από τόσο μικρή ηλικία την κολύμβηση; Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν ξεκινήσετε;
Τα περισσότερα παιδιά των φίλων μου ξέρουν κολύμπι πριν καλά καλά κλείσουν τα τρία, ενώ η κόρη της κολλητής μου, που είναι μόλις δέκα μηνών, απολαμβάνει τις βουτιές τις εδώ και δυο μήνες στην baby πισίνα του Ολυμπιακού Σταδίου. Πολλές φορές αναρωτήθηκα πώς είναι για τα μικρά να ξυπνάνε το πρωί του Σαββάτου και να τρέχουν με κρύο και με ζέστη σε δημοτικές πισίνες. Δεν κρυώνουν; δεν ζεσταίνονται, δεν ταλαιπωρούνται, δεν γκρινιάζουν; Όλοι οι γονείς μού λένε πως όσο κι αν γκρινιάξουν στο τέλος, όχι μόνο δεν αρνούνται, αλλά εθίζονται
στο κολύμπι.
Τα ευεργετικά αποτελέσματα της κολύμβησης
Η πρώτη επαφή του μωρού με το νερό γίνεται μέσα στην κοιλιά της μαμάς του, μια που επί εννέα μήνες κολυμπάει στο αμνιακό υγρό, γεγονός που διευκολύνει τη μετέπειτα εξοικείωσή του με το νερό. Οι γιατροί επιτρέπουν στο μωρό να κάνει τα πρώτα του «μαθήματα» κολύμβησης από τους έξι μήνες και μετά. Είναι ακριβώς η ηλικία που καταφέρνει να βουτάει το κεφάλι του μέσα στο νερό χωρίς να πνίγεται και να επιπλέει σε ύπτια θέση. Όλη αυτή η προσπάθεια έχει ως αποτέλεσμα να ενισχύει την αυτοπεποίθησή του, τις νοητικές του δεξιότητες, το
θάρρος, την ευφυΐα, αλλά και την κοινωνικότητά του. Επιπλέον, βελτιώνεται η αίσθηση της ισορροπίας του, οι μύες γυμνάζονται και ταυτόχρονα χαλαρώνουν, δυναμώνει το ανοσοποιητικό, το καρδιοαγγειακό και οστεομυϊκό του σύστημα, καθώς και οι πνεύμονές του. Επίσης, η κολύμβηση το βοηθάει να αναπτύξει θετικά στοιχεία για την προσωπικότητά του, όπως την υπομονή, την επιμονή, αλλά και την πειθαρχία.
Για να αγαπήσει από νωρίς το νερό
Οι πρώτες προσπάθειες για να αγαπήσει το μωρό σας το νερό μπορούν να αρχίσουν στο σπίτι, με το καθημερινό του μπάνιο. Αφήστε το αρκετή ώρα στο νερό, στη σωστή θερμοκρασία (περίπου 35°C), γεμίστε την μπανιέρα με παιχνίδια και πλατσουρίστε μαζί του. Χρησιμοποιήστε προϊόντα που δεν τσούζουν στα μάτια και κάντε το να νιώσει ασφάλεια. Κρατήστε το με το ένα χέρι κάτω από το κεφάλι και το άλλο στο τέλος της πλάτης του, κινήστε το απαλά τραγουδώντας και χαμογελώντας του.
Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν ξεκινήσετε
Ο κολυμβητικός σύλλογος που θα επιλέξετε είναι αναγκαίο να έχει εξειδικευμένο προπονητή για μωρά. Η πισίνα θα πρέπει να έχει βάθος 1,50μ. και να είναι κλειστή για να μπορέσετε να συνεχίσετε και το χειμώνα. Ρωτήστε πόσο συχνά ανανεώνεται το νερό και εξετάστε προσεκτικά την υγιεινή των αποδυτηρίων. Θα σας ζητηθεί να προσκομίσετε χαρτί παιδιάτρου για το μωρό. Αν κάνετε κι εσείς μπάνιο μαζί του, θα πρέπει να έχετε βεβαίωση παθολόγου, δερματολόγου και γυναικολόγου.
Ποιος είναι ο απαραίτητος εξοπλισμός;
Για το μωρό θα χρειαστείτε μαγιό-πάνα ή πάνα-μαγιό, πετσέτα, μπουρνούζι, αδιάβροχες παντόφλες, σκουφάκι κολύμβησης και κρέμα ενυδάτωσης. Εσείς, αν επιθυμείτε να κολυμπήσετε μαζί του, πρέπει να έχετε ένα ολόσωμο μαγιό, σκούφο κολύμβησης, μπουρνούζι και αδιάβροχες παντόφλες.
Τι πρέπει να προσέξετε
Εάν το σπίτι σας διαθέτει πισίνα
Δώστε μεγάλη προσοχή στο να μην αφήνετε ποτέ μόνο του το παιδί στην πισίνα. Όταν μπει, θα πρέπει πάντα να φοράει σωσίβιο γιλέκο με φουσκωτό κολάρο, το οποίο κρατά το κεφάλι σε όρθια θέση και το πρόσωπο εκτός νερού. Η πισίνα θα πρέπει να είναι περιφραγμένη, και όλα τα σημεία που οδηγούν σε αυτή να είναι ασφαλή. Τις φουσκωτές πισίνες να τις ξεφουσκώνετε πάντα μετά το παιχνίδι.
Προσοχή και στη θάλασσα
Ακόμη κι όταν βρίσκεστε στη θάλασσα ποτέ μη χαλαρώνετε. Κάποιος πρέπει να επιβλέπει τον μικρό κολυμβητή, ιδιαίτερα όταν τρέχει στο νερό χωρίς μπρατσάκια, γιατί μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα μπορεί να χάσει την ισορροπία του. Επιπλέον, πριν μπει το παιδί στο νερό ελέγξτε τη θερμοκρασία, τα θαλάσσια ρεύματα, το βάθος του νερού και αν έχει βράχια. Ποτέ μην το αφήνετε να απομακρυνθεί από την παραλία. Μην κολυμπάτε κοντά σε βάρκες, αγκυροβολημένα σκάφη ή σε περιοχές στις οποίες επιτρέπονται τα θαλάσσια σπορ. Προσέξτε ακόμη να έχουν
περάσει οπωσδήποτε δύο ώρες από το τελευταίο του γεύμα και να μην κολυμπάει αν είναι κουρασμένο. Αν το παιδί παραπονιέται πως κρυώνει, πρέπει να το βγάλετε αμέσως από το νερό και τυλίξτε το με μια πετσέτα για να ζεσταθεί.