18/3/10

ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΘΕΛΑΤΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΛΗ;

Το ιστολόγιο Πάλη-Τρίκαλα πραγματοποίησε ψηφοφορία. Το ερώτημα ήταν γιατί θα θέλατε το παιδί σας να ασχοληθεί με τηυν πάλη. Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας αυτής έχουν ως εξης:
- για σωματική και ψυχική υγεία 65%
- για να αποκτήσει πειθαρχία 30%
- για επαγγελματική αποκατάσταση 8%
- για να γίνει δυνατός 2%

ΕΚΚΑΝ ΕΙΔΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΡΔΙΑΣ ΑΘΛΗΤΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ

ΤΟΝ ΕΤΗΣΙΟ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΚΑΝΕ Ο ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΛΛΑΡΟΣ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 11 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010 ΣΤΟ ΕΚΚΑΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΕΝΤΑΤΙΚΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ!
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΚΑΝ

Συντελεστές:

Το Προσωπικό του ΕΚΚΑΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ:
Χριστόδουλος Στεφανάδης - Δ/ντής Ε.Κ.Κ.Α.Ν - Καθ. Καρδιολογίας - Δ/ντής Α΄ Καρδιολογικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών - Πρόεδρος Ιατρικής Σχολής

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ:
Αριστείδης Αναστασάκης, MD, PhD - Καρδιολόγος - Επιστημονικός Υπεύθυνος Μονάδας Κληρονομικών Καρδιαγγειακών Παθήσεων - Ε.Κ.Κ.Α.Ν


ΕΙΔΙΚΟΙ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ:
1) Νικόλαος Πρωτονοτάριος, MD - Καρδιολόγος - Υπεύθυνος για τη μελέτη της ARVC
2) Ανταλένα Τσατσοπούλου, MD - Παιδίατρος
ΕΙΔΙΚΟΙ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΙ
1) Σεβδαλής Ηλίας - Καρδιολόγος - Επιστημονικός Συνεργάτης Α΄ Καρδιολογικής Κλινικής Παν/μίου Αθηνών
2) Κούνας Σταύρος - Καρδιολόγος - Επιστημονικός Συνεργάτης Α΄ Καρδιολογικής Κλινικής Παν/μίου Αθηνών

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
Καρακατσάνη Δήμητρα - Γραμματέας Ε.Κ.Κ.Α.Ν

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ - ΕΙΔΙΚΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ
1) Χριστίνα Κωτσιοπούλου - Εργοφυσιολόγος - Επιστημονικός Συνεργάτης Α΄ Καρδιολογικής Κλινικής Παν/μίο Αθηνών
2) Μαρία-Χριστίνα Κόττα - Γενετίστρια - Επιστημονικός Συνεργάτης Α΄ Καρδιολογικής Κλινικής Παν/μίου Αθηνών

ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΟΙ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΙ
1) Ριτσάτος Κων/νος
2) Βουλιώτης Αποστόλης
3) Λιοδάκης Μανώλης


ΤΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΓΓΕΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ
Η προσπάθεια ελέγχου των κληρονομικών καρδιαγγειακών νοσημάτων σε μια χώρα ΕΜΠΕΡΙΕΧΕΙ ΣΑΝ ΚΥΡΙΟ ΣΤΟΧΟ την εντόπιση των ομάδων υψηλού κινδύνου πριν η νόσος εκδηλωθεί.  Ο λόγος είναι ότι τα νοσήματα αυτά μπορούν να έχουν σαν πρώτη τους εκδήλωση τον αιφνίδιο θάνατο.

Τα κληρονομικά καρδιαγγειακά νοσήματα που αποτελούν την κύρια αιτία αιφνίδιου καρδιαγγειακού θανάτου στους νέους είναι κατά βάση μονογονιδιακά νοσήματα γεγονός που δίδει την δυνατότητα, πέρα από την κλινική διάγνωση, γενετικών διαγνώσεων των φορέων των υπεύθυνων μεταλλάξεων σε πολύ πρώιμη φάση (φυσιολογικοί φορείς).

Η συστηματική καταγραφή των κληρονομικών καρδιαγγειακών νοσημάτων στη χώρα (συμπτωματικές μορφές που εντοπίζονται από το Ε.Σ.Υ.) και των αιφνίδιων καρδιαγγειακών θανάτων στους νέους αποτελεί «το κλειδί» για την εντόπιση των σιωπηλών, υποκλινικών μορφών των νοσημάτων αυτών, καθώς και των «φυσιολογικών φορέων» ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΑΥΤΩΝ (ομάδες υψηλού κινδύνου).

Ο καρδιολογικός έλεγχος αθλητών και αθλούμενων σε δευτεροβάθμιο και τριτοβάθμιο επίπεδο εμπεριέχεται στις αρμοδιότητες ενός τέτοιου ειδικού κέντρου αναφοράς, καθώς και ο συντονισμός ενός πρωτοβάθμιου δικτύου ελέγχου των αθλούμενων στο άμεσο μέλλον.  Οι αθλητές και οι αθλούμενοι σαν νέοι κατά κανόνα κινδυνεύουν από αυτού του τύπου τα νοσήματα και αυτοί που πεθαίνουν ξαφνικά ανήκουν συνήθως σε οικογένειες με κληρονομικό ιστορικό τέτοιων νοσημάτων.

blogger templates | Make Money Online