9/5/10

Οι επιπτώσεις των ακραίων διατροφικών σχεδίων και συνηθειών στην υγεία μας

Καθ όλη τη διάρκεια εξέλιξης του ανθρώπου, σπάνια το κρέας αποτελούσε την κύρια πηγή της καθημερινής διατροφής.



Ιδιαίτερα δε, το κόκκινο κρέας, ήταν στοιχείο αποκλειστικό, των εορταστικών εδεσμάτων στην παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή.

Η κατάσταση στις αναπτυγμένες δυτικές κοινωνίες δυστυχώς άλλαξε ριζικά τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα η ζωική πρωτεϊνη και δη το κόκκινο κρέας να αποτελεί στοιχείο της καθημερινής διατροφής μας.

Παρά το γεγονός ότι η βιομηχανική ανάπτυξη, η βελτίωση των υγειονομικών συνθηκών και η εξέλιξη της ιατρικής συνοδεύτηκαν από αύξηση του μέσου όρου ζωής, εμφανίστηκαν, δυστυχώς, πολλά προβλήματα υγείας που σχετίζονται άμεσα με την αλόγιστη βρώση κόκκινου κρέατος αλλά και τις αλλαγές στην εκτροφή των ζώων, η οποία πολλές φορές είναι ανεξέλεγκτη από πλευράς φαρμάκων, ορμονών, και κάθε είδους χημικών παρεμβάσεων.

Τα προβλήματα αυτά σύμφωνα με μελέτες είναι υπεύθυνα για μία σειρά πρόωρων θανάτων και νοσημάτων που υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής στις ανεπτυγμένες χώρες. Τα νοσήματα που πηγάζουν από την κατάχρηση του κρέατος σχετίζονται κατά ένα μέρος με τη σύσταση του κρέατος και κατά ένα άλλο μέρος με τη βιομηχανική κοινωνία ή τους σύγχρονους τρόπους εκτροφής των σφαγείων.

Το κρέας αποτελεί εξαίρετη πηγή πρωτεϊνών, βιταμινών και μετάλλων. Ιδιαιτέρως μάλιστα το κρέας αποτελεί εξαίρετη πηγή συμπυκνωμένης πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας και βιταμίνης Β12 που υπάρχει μόνο σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης και είναι απαραίτητη για την ομαλή αιμοποίηση, τη λειτουργία του νευρικού συστήματος και ολόκληρου του οργανισμού. Η υψηλή βιολογική αξία της πρωτεΐνης που βρίσκεται στο κρέας, οφείλεται στη συγγένεια που έχει με την ανθρώπινη πρωτεΐνη με αποτέλεσμα την παροχή επαρκούς ποσότητας των αμινοξέων που απαιτούνται για την ανθρώπινη πρωτεινοσύνθεση. Οι αποκλειστικά χορτοφάγοι πρέπει να χρησιμοποιούν μία ποικιλία φυτικών πρωτεϊνών στα γεύματα για να έχουν σχετικά ανάλογο αποτέλεσμα.

Η κατάχρηση πρωτεϊνών ωστόσο επιφέρει αυξήσεις ουρικού οξέως, που συνδέεται με ουρική αρθρίτιδα, βλάβες και λίθους στα νεφρά. Επίσης το κρέας περιέχει κορεσμένα λιπαρά με αποτέλεσμα αυξήσεις στη χοληστερόλη του αίματος. Η σύγχρονη κτηνοτροφία, για να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση κρεάτων χρησιμοποιεί μεγάλες ποσότητες ζωοοτροφών για τη γρήγορη ανάπτυξη των ζώων, τα οποία συσσωρεύει μαζικά σε χώρους βιομηχανικής εκτροφής.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το κρέας του ζώου να περιέχει αναλογικά πολύ λίπος, ενώ ο μυϊκός ιστός του ατροφεί εν μέρει από την καθιστική ζωή, παράγοντες που ευθύνονται για τη σημαντική αύξηση της χοληστερόλης στους κρεοφάγους.

Η υψηλή χοληστερόλη, ιδιαίτερα όταν συνδυάζεται με παράγοντες όπως κάπνισμα, κληρονομική αγγειακή ευπάθεια, παχυσαρκία, συσσωρεύεται στο τοίχωμα των αγγείων με αποτέλεσμα την ανάπτυξη αθηροσκλήρυνσης, κακής άρδευσης ζωτικών οργάνων, στεφανιαία νόσο, νεφρική ανεπάρκεια, εγκεφαλικά επεισόδια, στυτική ανδρική δυσλειτουργία, πρόωρη γήρανση.

Η κατάχρηση των αντιβιοτικών που χρησιμοποιούνται για να προλαμβάνουν τις λοιμώξεις των ζώων που συνωστίζονται κατά τη σύγχρονη εκτροφή προκαλεί σημαντική αύξηση της αντοχής των μικροβίων και νέες επιθετικές λοιμώξεις, ενώ οι ορμόνες που χρησιμοποιούνται στην εντατική εκτροφή έχουν συνδεθεί με ορισμένα καρκινώματα και προβλήματα υπογονιμότητας.

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλές μελέτες που αφορούν τη είσοδο στην τροφική αλυσίδα χημικών ουσιών, των τοξικών ουσιών από τα κατάλοιπα των βιομηχανικών αποβλήτων, των εντομοκτόνων, παρασιτοκτόνων, μυκητοκτόνων που χρησιμοποιούνται στη γεωργία. Οι μακροπρόθεσμες συνέπειες των ουσιών αυτών είναι ακόμη άγνωστες σε πολλές περιπτώσεις, αλλά ένα είναι βέβαιο προκαλούν μόνιμες βλάβες στην υγεία, όπως καρκίνο, αλλά και πολλές μεταλλάξεις γονιδίων με απρόβλεπτες μελλοντικές συνέπειες.

Επιπλέον οι ζωοτροφές δεν πλένονται πριν την κατανάλωσή τους από το εκτρεφόμενο ζώο. Τα αντιπυρικά υλικά που αποτελούνται από πολυβρωμιωμένα διφαινύλια, μόλυναν τυχαία μια μεγάλη ποσότητα ζωοτροφών στο Michigan το 1973. Οι κάτοικοι της πολιτείας αυτής παρουσιάζουν σήμερα υψηλές συγκεντρώσεις των χημικών αυτών ουσιών στους ιστούς τους. Η χαμηλή επίπτωση ορισμένων καρκινωμάτων σε πληθυσμούς αμιγώς χορτοφάγους, οφείλεται σε αυτές ακριβώς τις παραμέτρους, σύμφωνα με ορισμένους επιστήμονες.

Η θρησκευτική νηστεία αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για επιστροφή σε παραδοσιακά μοντέλα διατροφής, στα οποία το κρέας είχε δευτερεύουσα μόνο αξία, αλλά δεν χρειάζονται οι υπερβολές, οι οπόιες μόνο κακό μπορούν να επιφέρουν . Η αποτοξινωτική δράση της νηστείας είναι πολύ σημαντική στις σύγχρονες συνθήκες ζωής και lifestyle.

Συγκριτικές μελέτες ανάμεσα σε πληθυσμούς που ακολουθούν με συνέπεια τις ετήσιες θρησκευτικέηστείες και πληθυσμούς που καταναλώνουν κόκκινο κρέας σε καθημερινή βάση ανέδειξαν ότι οι 'κρεοφάγοι' έχουν υψηλότερη χοληστερόλη- και μάλιστα κακή χοληστερόλη LDL- και παρουσιάζουν υψηλότερα ποσοστά υπέρτασης, καρδιοπάθειας, παχυσαρκίας, αποφρακτικής αγγειοπάθειας ή πνευμονοπάθειας, καρκινώματα, γαστρεντερικά προβλήματα, οστεοπόρωση, αυξήσεις του ουρικού οξέως, νεφρολογικά προβλήματα, μεταβολικό σύνδρομο, μικρότερο μέσο όρο ζωής.


Τι πρέπει να γνωρίζει ο καθένας μας για τη διατροφή κατά την περίοδο της νηστείας:

* Δώστε έμφαση στη συχνή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, ψωμιού και ζυμαρικών ολικής άλεσης, που δεν πρέπει να λείπουν από το τραπέζι σας σε καθημερινή βάση και πείτε όχι στην κατάχρηση των οστρακοειδών. Η κατάχρηση οστρακοειδών μπορεί να προκαλέσει αυξήσεις του ουρικού οξέος και της χοληστερόλης σε ευαίσθητα άτομα.

* Να έχετε στο τραπέζι σας μία ποικιλία φυτικών προϊόντων και να αποφεύγετε τις διατροφικές ακρότητες.

* Μην αυξήσετε τη συνολική κατανάλωση των ημερήσια προσλαμβανόμενων θερμίδων με την κατανάλωση πλούσιων σαλτσών και πολύ ψωμιού. Η υπερβολική βρώση του ψωμιού και των διαφόρων τσιγαριστών και πικάντικων σαλτσών κατά τηνδιάρκεια της νηστείας είναι συχνά φαινόμενα στην Ελλάδα και μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντική αύξηση του σωματικού βάρους και λίπους.

* Αυξήστε την καθημερινή άσκηση, π.χ. 30 λεπτά ήπιο περπάτημα.

* Μειώστε τη χρήση αναψυκτικών και αλκοόλ, εκτός από ένα ποτήρι κόκκινο κρασί, λόγω της ρεζβερατρόλης που περιέχει.

* Μειώστε τα έτοιμα snacks και τα έτοιμα γεύματα.

* Εάν πάσχετε από χρόνια νοσήματα η νηστεία πρέπει να είναι συμβατή με το νόσημα από το οποίο πάσχετε.

* Αυστηρά προγράμματα νηστείας στις έγκυες δεν συνιστώνται, αλλά αντίθετα αντενδύκνεινται .
 
 
newsit

blogger templates | Make Money Online