Η νηστεία έχει ως στόχο όχι μόνο τη σωματική, αλλά και την πνευματική άσκηση του ανθρώπου και αποτελεί μέρος των θρησκευτικών, πολιτισμικών και διατροφικών παραδόσεών του από καταβολής κόσμου, αφού η κυριότερη εντολή του Θεού προς τους πρωτόπλαστους ήταν να μη δοκιμάσουν καρπούς από το δέντρο της γνώσεως.
Ο Χριστός έδωσε πρώτος το παράδειγμα της νηστείας, όταν παρέμεινε επί 40 ημέρες στην έρημο, μετά τη βάπτισή Του στον Ιορδάνη ποταμό. Με την πράξη Του αυτή, ο Ιησούς κατέδειξε τη νηστεία ως μια πράξη σωματικής και πνευματικής κάθαρσης του ατόμου, καθώς και εκδήλωσης της αγάπη του προς το Θεό. Αυστηρή νηστεία, επίσης, ακολούθησε ο Μωυσής πριν ανέβει στο όρος Σινά για να παραλάβει τις Δέκα Εντολές, καθώς και όλοι οι άγιοι της Ορθόδοξης Πίστης, κατά τη διάρκεια του βίου τους. Στη νηστεία οι Χριστιανοί δεν πρέπει μόνο να καταναλώνουν μικρές ποσότητες από τα επιτρεπόμενα τρόφιμα, αλλά και να καταβάλλουν προσπάθεια αποφυγής κάθε αμαρτίας ή πειρασμού, καθώς να αφιερώνουν κάποιο χρόνο καθημερινά για προσευχή και περισυλλογή.
Σύμφωνα με όλες τις επιστημονικές απόψεις, η νηστεία είναι μια άριστη αποτοξίνωση του οργανισμού και αποτελεί βασικό παράγοντα βελτίωσης της υγείας του ανθρώπου. Η μεγάλη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών εξασφαλίζει υψηλή πρόσληψη αντιοξειδωτικών βιταμινών, μετάλλων και φυτικών ινών και βοηθά στην καταπολέμηση ασθενειών όπως ο καρκίνος, αφού ενισχύει σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα. Η αποφυγή ζωικού λίπους και ταυτόχρονα η κατανάλωση πολυακόρεστων φυτικών ελαίων, δρα ευεργετικά στα καρδιακά προβλήματα και βοηθά στην αντιμετώπιση της αυξημένης χοληστερόλης και της υπέρτασης. Σε συνδυασμό με τα ανωτέρω, η κατανάλωση ανεπεξέργαστων, αλλά και πλούσιων σε φυτικές ίνες υδατανθράκων, όπως ψωμί ολικής άλεσης, όσπρια, φρούτα με τη φλούδα και φρέσκα λαχανικά, μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του σακχάρου στο αίμα. Είναι αναγκαία, πάντως, η επισήμανση ότι η νηστεία στις μικρές ηλικίες δεν θα πρέπει να είναι πολύ αυστηρή ή παρατεταμένη, ιδίως όσον αφορά στα αυγά και το γάλα, ενώ όσοι ενήλικες πάσχουν από κάποια ασθένεια, θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους, για την αποφυγή δυσάρεστων παρενεργειών στην υγεία τους.
Τα βασικά συστατικά της διατροφής, που είναι οι πρωτεΐνες, οι υδατάνθρακες και τα λίπη, μπορούν άνετα να ληφθούν από τις τροφές της νηστείας. Αναλυτικότερα, οι πρωτεΐνες υπάρχουν στα όσπρια, στα δημητριακά, στους ξηρούς καρπούς και στα προϊόντα σόγιας, οι υδατάνθρακες μπορούν να ληφθούν από δημητριακά, όσπρια, φρούτα ή λαχανικά, ενώ τα λίπη ανευρίσκονται στους ξηρούς καρπούς, αλλά και στο φυτικό πολυακόρεστο (καλαμποκέλαιο, ηλιέλαο κ.λ.π.) ή μονοακόρεστο λάδι (ελαιόλαδο). Επίσης, τα φρούτα, οι ξηροί καρποί και οι ελιές παρέχουν ποικιλία βιταμινών και φυτικών ινών, ενώ η αποφυγή του κρέατος για το διάστημα της νηστείας, δεν είναι ικανή να προκαλέσει έλλειψη σιδήρου και βιταμίνης Β12. Η Ορθόδοξη νηστεία, επίσης, συνδέεται άρρηκτα με τη Μεσογειακή διατροφή, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως μία από τις υγιεινότερες δίαιτες στον κόσμο, με κύρια «νηστήσιμα» τρόφιμα το λάδι, τις ελιές, τα όσπρια, το ψωμί, τα λαχανικά, το κρασί, τα φρούτα και τους ξηρούς καρπούς.
Πολλές είναι οι επιστημονικές έρευνες που καταδεικνύουν τις ευεργετικές επιδράσεις της νηστείας στον ανθρώπινο οργανισμό. Μερικές από τις σημαντικότερες, έγιναν από την ερευνητική ομάδα του κ. Αντώνη Καφάτου, καθηγητή Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Σε μια έρευνα με 800 ερωτηθέντες, βγήκε το συμπέρασμα ότι όσοι νηστεύουν μόνο λίγες φορές το χρόνο, δηλαδή 2-3 μέρες πριν κοινωνήσουν και τη Μεγάλη Εβδομάδα, παρουσιάζονται με αυξημένη χοληστερόλη, αφού μετά την ολιγοήμερη νηστεία τους, το παρακάνουν στο φαγητό, καταναλώνοντας αυξημένες ποσότητες κάθε είδους τροφών. Σε παρόμοια έρευνα με 120 εθελοντές, μεταξύ των οποίων 40 μοναχοί, οι οποίοι έκαναν αυστηρή νηστεία τουλάχιστον 180 ημερών, διαπιστώθηκε ότι στη διάρκεια της νηστείας η ολική χοληστερόλη τους ήταν 12,5% χαμηλότερη από εκείνους που δεν νήστευαν, ενώ η «κακή» χοληστερόλη, που θεωρείται ιδιαιτέρως επιζήμια για την καρδιαγγειακή υγεία, ήταν 20% χαμηλότερη. Επιπλέον, όταν τέλειωσε η νηστεία και οι εθελοντές άρχισαν να τρώνε κανονικά, εξακολουθούσαν να έχουν 10% χαμηλότερη «κακή» χοληστερόλη, οπότε συμπεραίνεται ότι τα ευεργετικά αποτελέσματα στην ανθρώπινη υγεία, επιτυγχάνονται μόνο όταν οι πιστοί νηστεύουν με ευλάβεια και όχι ευκαιριακά με σκοπό την επίδειξη ή την εικονική αυτοκάθαρση. Υπάρχουν μερικές, ακόμη, έρευνες που δείχνουν ότι η νηστεία έχει θετική επίδραση στην καταπολέμηση της κατάθλιψης, ενώ λόγω μείωσης των ελευθέρων ριζών οξυγόνου που προκαλούν αλλοιώσεις στο γενετικό υλικό, δρα αποτρεπτικά όχι μόνο στην εμφάνιση ορισμένων μορφών καρκίνου, αλλά και εμφράγματος ή εγκεφαλικών επεισοδίων.
Η μεγάλη χρησιμότητα της νηστείας μπορεί να επεκταθεί στην αντιμετώπιση του προβλήματος της παχυσαρκίας. Για να επιτευχθεί όμως αυτό, χρειάζεται η καθοδήγηση κάποιου διαιτολόγου, ο οποίος θα ορίσει τις ποσότητες, τον καταμερισμό, αλλά και τον συνδυασμό των τροφών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η απώλεια βάρους με τη νηστεία όχι μόνο διασφαλίζει την αποτοξίνωση του οργανισμού, αλλά και πλεονεκτεί σε σχέση με τις γνωστές σε όλους χημικές δίαιτες, αφού τα αποτελέσματά της είναι μονιμότερα.
Το τελικό συμπέρασμα των ερευνών του Τμήματος Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης, αλλά και άλλων αντίστοιχων Πανεπιστημιακών τμημάτων, είναι ότι όσοι τηρούν την αυστηρή Ορθόδοξη νηστεία έχουν μειωμένη χοληστερόλη, μικρότερο σωματικό βάρος, ενισχυμένο ανοσοποιητικό σύστημα, διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης κακοηθειών και εξασφαλίζουν υγεία και μακροβιότητα. Αντίθετα, όσοι νηστεύουν μόνο λίγες μέρες, τις περισσότερες φορές αυξάνουν τη χοληστερόλη και το σάκχαρο στο αίμα τους ή συσσωρεύουν περιττό λίπος στο σώμα τους.
Τα Όσπρια σαν Βάση της Μεσογειακής Πυραμίδας
Ανάμεσα στις θετικές επιδράσεις που έχουν στην υγεία μας είναι και η σωστή λειτουργία του εντέρου λόγω των υδατοδιαλυτών φυτικών ινών που περιέχουν. Βοηθούν στη μείωση της κακής χοληστερίνης και στη σταθεροποίηση της πίεσης. Εκτός από τα παραπάνω όλα τα όσπρια περιλαμβάνονται στα μακροβιοτικά τρόφιμα, εκείνα δηλαδή που πρέπει να τρώμε συχνά αν θέλουμε να ζήσουμε υγιείς μέχρι τα βαθιά γεράματα.
Τα όσπρια βρίσκονται στη βάση της Μεσογειακής Πυραμίδα και ανήκουν στις τροφές που πρέπει να καταναλώνονται με μεγάλη συχνότητα.
Τα όσπρια μεγαλώνουν μέσα σε κέλυφος και ανήκουν στα ψυχανθή. Όταν ξεραίνονται αυξάνουν τις θρεπτικές τους ουσίες, που είναι πρωτεΐνες, βιταμίνη Β1, ασβέστιο, σίδηρος. Τα 100γρ. προσδίδουν περίπου 300 θερμίδες.
Πληθώρα επιστημονικών μελετών έχει αποδείξει ότι τα όσπρια προστατεύουν από διάφορα είδη καρκίνου, βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης, είναι χρήσιμα στους διαβητικούς και σταθεροποιούν την αρτηριακή πίεση. Επίσης τα όσπρια βοηθούν στο αδυνάτισμα αφού μια κούπα όσπρια περιέχει λιγότερο από 1 γρ. λίπους και είναι τροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.
Τι να κάνετε με τη δυσπεψία
Η κατανάλωση των οσπρίων συχνά προκαλεί δυσπεψία και φούσκωμα. Αυτό το αποτέλεσμα είναι φυσιολογικό αφού τα όσπρια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Με αυτόν τον τρόπο όμως απομακρύνονται επικίνδυνα καρκινογόνα από το γαστρεντερικό μας σύστημα, οπότε η κατανάλωση οσπρίων σχετίζεται με μείωση της εμφάνισης του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Υπάρχουν τρόποι για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα. Από την αρχαία εποχή, αρκετή ποσότητα ψιλοκομμένου καρότου ήταν απαραίτητο κατά το μαγείρεμα των οσπρίων. Ένας από τους λόγους ήταν ότι τα καρότα κάνουν τα όσπρια πιο ευκολοχώνευτα. Αυξήστε λοιπόν την ποσότητα των καρότων. Ένας άλλος αποτελεσματικός τρόπος είναι να διακόψετε τη βράση των οσπρίων μετά τα πρώτα 10 λεπτά, να σουρώσετε το πρώτο νερό, να προσθέσετε άλλο φρέσκο και να συνεχίσετε το μαγείρεμα κανονικά. Ακόμα ένα κουταλάκι του γλυκού με θρούμπι στο μαγείρεμα των οσπρίων, περιορίζει το πρόβλημα κατά πολύ.
v Η Θεραπευτική ουσία που βρίσκεται στα Δημητριακά, Καρύδια και Φασόλια
Ένα φυσικό συστατικό, που περιέχεται στα δημητριακά, τα καρύδια και τα φασόλια, μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική μορφή θεραπείας για σοβαρές ασθένειες, όπως η κατάθλιψη και ο καρκίνος, δηλώνουν ειδικοί επιστήμονες.
Το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται μικρή ποσότητα της ουσίας Inositol, μέλους της οικογένειας της βιταμίνης Β, προκειμένου να λειτουργούν κανονικά τα κύτταρά του, με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι γιατροί να συμβουλεύουν τους ασθενείς τους να προμηθεύονται τη συγκεκριμένη ουσία από τα καταστήματα φυτικών προϊόντων. Ο ψυχοθεραπευτής dr. Harold Pupko από το Τορόντο, συνταγογράφει την ουσία σε ασθενείς, που εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης και ανησυχίας.
Παρότι το Inositol είναι σχετικά άγνωστη ουσία στο κοινό, μελέτες έχουν δείξει πως βοηθάει στην ελάττωση των συμπτωμάτων της μανιοκατάθλιψης και του ψυχαναγκαστικού συνδρόμου. Ερευνητές στο Βανκούβερ, εξάλλου, υποστηρίζουν πως η ουσία ενδέχεται να προλαβαίνει ακόμη και τον καρκίνο του πνεύμονα.
Ομάδα ερευνητών επιστημόνων παρείχαν 18 γραμμάρια Inositol, σε καθημερινή βάση, σε πρώην καπνιστές, πάσχοντες από βαριά προκαρκινική δυσπλασία στους πνεύμονες. Μετά την πάροδο τριών μηνών, παρουσιάστηκε εντυπωσιακή υποχώρηση των συμπτωμάτων.
Ο dr. Stephen Lam της Αντικαρκινικής Εταιρείας της Βρετανικής Κολομβίας δήλωσε πως η επιστημονική κοινότητα είναι πολύ ενθουσιασμένη με τα ευρήματα και σκοπεύει να συνεχίσει τις έρευνες για τη θεραπευτική δράση του συστατικού Inositol της βιταμίνης Β.
Σημειώνεται ότι άλλες μελέτες αποκάλυψαν πως το Inositol μπορεί να θεραπεύσει τη στειρότητα, να ρυθμίσει τη χοληστερίνη και να ομαλοποιήσει την ινσουλίνη στον ανθρώπινο οργανισμό.
v Σαλάτα με ρεβύθια και πορτοκάλι: Ένας διαφορετικός γευστικός τρόπος να φαμε όσπρια
Αυτές οι πληροφορίες έχουν γραφεί από την Blogger: Αναστασία Βανδώρου
Υλικά για 4 άτομα
ü ½ πακέτο ρεβύθια
ü 1 μαρούλι
ü 1 ματσάκι ρόκα
ü 1-2 φρέσκα κρεμμύδια
ü 1 μέτρια ντομάτα
ü 1 μέτριο αγγούρι
ü 1-2 μέτρια πορτοκάλια
Για το ντρέσινγκ
ü 2-3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
ü 2-3 κουτ. σούπας ξύδι μπαλσάμικο ή χυμός ½ λεμονιού
ü 1 κουταλιά σούπας μέλι
ü λίγο αλάτι και πιπέρι
Tip: Mπορείτε να αλλάξετε τις αναλογίες των υλικών, ανάλογα με την γεύση που θέλετε.
Εκτέλεση
1. Μουλιάζουμε τα ρεβύθια στο νερό από το προηγούμενο βράδυ. Τα στραγγίζουμε και τα βράζουμε σε μια κατσαρόλα με αρκετό νερό. Μόλις αρχίσουν να βράζουν, αφαιρούμε τον αφρό που έχει δημιουργηθεί. Προσθέτουμε λίγο δεντρολίβανο για γεύση και τα βράζουμε ώσπου να μαλακώσουν σε μέτρια φωτιά. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Μπορούμε επίσης να μουλιάσουμε τα ρεβύθια και μερικές ώρες πριν με λίγη μαγειρική σόδα, ωστόσο χάνουν πολύτιμες βιταμίνες.
2. Πλένουμε καλά και κόβουμε όλα τα λαχανικά για τη σαλάτα. Καθαρίζουμε καλά τα πορτοκάλια, αφαιρώντας τα σποράκια και την άσπρη φλούδα, και τα κόβουμε φετούλες. Βάζουμε τα υλικά μας σε ένα μεγάλο μπολ.
3. Βάζουμε σε ένα βαζάκι ή σέικερ τα υλικά για το ντρέσινγκ και τα χτυπάμε καλά.
4. Προσθέτουμε και τα ρεβύθια στο μπολ και περιχύνουμε την σαλάτα μας με το ντρέσινγκ. Ανακατεύουμε καλά.
5. Σερβίρουμε!
Διατροφικό Σχόλιο
Τα όσπρια είναι βασικός εκπρόσωπος της μεσογειακής διατροφής και πρέπει να υπάρχουν στο εβδομαδιαίο μας διαιτολόγιο τουλάχιστον 1-2 φορές. Συνήθως όλοι περιοριζόμαστε στην κατανάλωση των οσπρίων με τη μορφή σούπας, αλλά με λίγη φαντασία μπορούν να προκύψουν διάφορες γευστικές συνταγές, που θα δίνουν μια ξεχωριστή αλλά και υγιεινή νότα στο τραπέζι μας.
Η βάση της συγκεκριμένης συνταγής είναι τα ρεβύθια, που αποτελούν μια πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης, ειδικά όταν συνδυάζονται με ψωμί ή άλλα αμυλούχα τρόφιμα, όπως είναι το ρύζι. Επιπρόσθετα, τα όσπρια είναι πλούσιες πήγες σιδήρου, ένα απαραίτητο μέταλλο για την καλή υγεία του οργανισμού, καθώς συμμετέχει σε πλήθος σημαντικών μεταβολικών διεργασιών. Παράλληλα τα ρεβύθια αποτελούν και μια εναλλακτική πηγή ασβεστίου, που ενισχύει τα οστά, καθώς και άλλων πολύτιμων μετάλλων για το σώμα. Τέλος είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών που είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του εντέρου.
Η συγκεκριμένη σαλάτα συνδυάζει και μια ποικιλία λαχανικών, εξασφαλίζοντας έτσι την πρόσληψη πλήθους βιταμινών, μετάλλων, ιχνοστοιχείων, αλλά και αντιοξειδωτικών. Το πορτοκάλι εφοδιάζει τη σαλάτα με επιπλέον βιταμίνη C, ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό που συμβάλλει στην καλή υγεία του δέρματος, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού, αλλά και στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου. Τέλος, το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε απαραίτητα λιπαρά οξέα και βιταμίνες, ενώ το μέλι περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά, που το καθιστούν μία ιδανική γλυκιά επιλογή που μπορεί να έχει θέση και στο καθημερινό σας διαιτολόγιο.
Η πληθώρα των θρεπτικών συστατικών που προσφέρει αυτή η σαλάτα, την καθιστούν ένα πλήρες γεύμα, υγιεινό, αλλά και ταυτόχρονα πολύ γευστικό. Είναι ένας εύκολος εναλλακτικός τρόπος να εισάγουμε τα όσπρια στο διαιτολόγιο μας και να επωφεληθούμε από τις ευεργετικές τους επιδράσεις στην υγεία. Καλή σας όρεξη λοιπόν!
Και εμείς σαν Apodimos.com ευχόμαστε σε όλους τους πολυπληθείς επισκέπτες – αναγνώστες καλή όρεξη και τρώτε τα Όσπρια δεν είναι φαγητό μόνο των φτωχούς . Καλή Σαρακοστή
apodimos.com