23/9/10

Αθλητισμός

ΦΑΝΗ Ι. ΨΑΘΑ υποψήφια δημοτική σύμβουλος


ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΙΡΦΥΩΝ-ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ

ΔΗΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ - ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΛΑΒΡΗΣ



Όλοι γνωρίζουμε πως ο Αθλητισμός αποτελεί έναν σημαντικό θετικό καταλύτη για τον κοινωνικό ιστό κάθε πόλης, και πως ο Αθλητισμός αποτελεί ανάχωμα στις κακές επιρροές για τα νέα παιδιά, πεδίο κοινωνικοποίησης για τους ανθρώπους μέσης και τρίτης ηλικίας και άξονα δημιουργίας ψυχολογικής ανάτασης, ψυχικής ισορροπίας και διατήρησης καλής σωματικής υγείας.

Δεδομένων όλων των παραπάνω, είναι σαφές, πως ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρέπει να είναι και ορατός και δυναμικός.





Η «άθληση, άσκηση, αναψυχή» ή «αθλητισμός για όλους», δεν χωράει αμφιβολία ότι έχει ανεκτίμητη κοινωνική αξία. Το πρόγραμμα Μαζικός αθλητισμός, περικλείει άξονες όπως αθλητισμός και υγεία, πρόληψη και κοινωνική επανένταξη, άνθρωπος και περιβάλλον, αθλητισμός και ελεύθερος χρόνος, συμμετοχή στην κοινότητα, προσωπική διασκέδαση και αναζωογόνηση.

Ο φθοροποιός ρόλος της υποκινητικότητας έχει εδώ και πολλά χρόνια τεκμηριωθεί επιστημονικά, ώστε να επιτάσσει σύγχρονες και ανανεωμένες πολιτικές αναφορές με σύνθημα «Αθλητισμός για όλους». Ένα σύνθημα που στοχεύει στην βελτίωση όχι μόνο της ατομικής υγείας, αλλά κυρίως της πληθυσμιακής, μέσω κινητικών δραστηριοτήτων που παρέχονται στον πληθυσμό. Καθώς όμως τα δεδομένα ανεβαίνουν ο κόσμος αναζητά υψηλότερη ποιότητα στις παροχές, στις υποδομές και στα προγράμματα τα οποία συνεχώς θα πρέπει να αναβαθμίζονται και να προσαρμόζονται στις κοινωνικές, επαγγελματικές και ηλικιακές κατηγορίες των ασκουμένων.





Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια προτείνω σαν μελλοντική κατεύθυνση στο θέμα του μαζικού αθλητισμού:



Διεύρυνση και υλοποίηση προγραμμάτων μέσω της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

Παραδείγματος χάριν, σήμερα η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού με το Πρόγραμμά της “Αθλοχώροι γειτονιάς” δίνει τη δυνατότητα οργάνωσης και υλοποίησης αθλητικών προγραμμάτων και εκδηλώσεων στις πιο διαδεδομένες αθλητικές δραστηριότητες (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϋ κ.λ.π.). Εκμετάλλευση, λοιπόν, των προγραμμάτων αυτών.



Μέσα από το Δήμο κατάρτιση προγραμμάτων για όλες τις ηλικίες, όπως:



- Άσκηση στην παιδική ηλικία, 6-12 ετών (εκτός σχολικού ωραρίου φυσικά, με σκοπό την αθλητική αγωγή και όχι την προπόνηση. Κυρίαρχος στόχος, η σωστή κινητική και φυσική ανάπτυξη των παιδιών.

- Ειδικά προγράμματα για παιδιά με σκοπό τη μύηση και εξάσκηση σε συγκεκριμένα αθλήματα.

- Δυνατότητα προγραμματισμού και εφαρμογής διαφόρων δραστηριοτήτων Υγείας, (ορειβασία, πεζοπορία, αγώνων μεταξύ ανεξάρτητων ομάδων, ποδηλασία, κ. ά.) για παιδιά και εφήβους.

- Για ενήλικες, άνδρες και γυναίκες, προγράμματα με σκοπό την κινητική αναψυχή και φυσική άσκηση.

- Για την τρίτη ηλικία προγράμματα με σκοπό τη φυσική και κινητική δραστηριότητα και φυσικά ανάλογα προγράμματα για άτομα με ειδικές ανάγκες.

- Τέλος, ειδικά καινοτόμα προγράμματα όπως αεραθλητισμός, ναυταθλητισμός κ.ά.



Όλες οι παραπάνω προτάσεις, ενταγμένες στα πλαίσια της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου μας, θα μπορούσαν κατά το πρότυπο και άλλων δήμων, να παρέχονται στους κατοίκους με ελάχιστο οικονομικό αντίτιμο.

Φυσικά, η προσπάθεια δημιουργίας νέων αθλητικών χώρων και η ικανοποιητική συντήρηση των ήδη υπαρχόντων, πρέπει να θεωρείται δεδομένο, ώστε ο Σωματειακός και Μαζικός Αθλητισμός να είναι υψηλής ποιότητας, και να γίνει κομμάτι της καθημερινότητας του κατοίκου των Διρφύων-Μεσσαπίων, δημιουργικό διέξοδο και “δια βίου” συνήθεια.

Κλείνοντας θεωρώ πως η Φαντασία, η αγάπη, ο σεβασμός στο παιδί, στον ενήλικα, στην τρίτη ηλικία και στα άτομα με ειδικές ανάγκες, είναι οι συνιστώσες, που θα δώσουν τη σωστή διάσταση στην ανάπτυξη κάθε μορφής Αθλητισμού. Αυτά πρέπει να διαθέτει μία δημοτική αρχή που θέλει να δώσει ώθηση στην αθλητική ιδέα.





ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΟΛΟΥΣ!



ΦΑΝΗ Ι. ΨΑΘΑ

ΤΕΡΜΑ ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ, ΨΑΧΝΑ ΕΥΒΟΙΑΣ, Τ.Κ. 34400

ΤΗΛ. 6974410136, 2228022880 E-MAIL : fpsatha@yahoo.com

blogger templates | Make Money Online