ΜΠΡΑΒΟ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΠΑΛΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΡΥΘΜΙΚΗΣ ΤΗΣ ΡΑΦΗΝΑΣ ΠΟΥ ΕΤΡΕΞΑΝ ΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ (800 ΜΕΤΡΑ)ΣΤΗ ΛΕΩΦΟΡΟ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ ΣΤΗ ΡΑΦΗΝΑ! Η ΦΑΝΗ ΨΑΘΑ ΚΑΙ Ο ΚΟΛΛΑΡΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΡΟΤΡΥΝΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΛΙΓΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ! ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ (31-10-2010) ΘΑ ΤΗΝ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΧΑΡΑ Γ...ΙΑΤΙ ΕΤΡΕΞΑΝ ΜΑΖΙ ΜΕ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΦΑΝΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ! ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΠΟΥ ΣΥΝΟΔΕΥΣΑΝ ΚΑΙ ΕΦΕΡΑΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ! ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΜΕ ΥΓΕΙΑ!
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ:
Κλασικός Μαραθώνιος Αθηνών δεν είναι μόνο ένα αθλητικό γεγονός διεθνούς εμβέλειας, ένας δύσκολος αγώνας δρόμου για λίγους, μια σκληρή διαδρομή 42.195 μέτρων. Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, ο Κλασικός Μαραθώνιος της Αθήνας είναι η γέφυρα που ενώνει το θρύλο με την ιστορία και αναδεικνύει τη δύναμη της ανθρώπινης θέλησης και ψυχής. Αποτελεί μια δεξαμενή αξιών, κοινωνικής συνείδησης, περιβαλλοντικής ευαισθησίας, φιλίας και αλληλεγγύης.
Το 2010 θα εορτάσουμε στην Αθήνα την επέτειο των 2.500 χρόνων από τη Μάχη του Μαραθώνα με ένα μοναδικό αγώνα που θα αποτελέσει ορόσημο για την εξέλιξη του Μαραθωνίου Κινήματος.
Ο Φειδιππίδης ή Φιλιππίδης (αρχ.) ήταν ένας διάσημος Αθηναίος δρομέας. Στάλθηκε από τους Αθηναίους στην Σπάρτη για να ζητήσει την βοήθεια των Λακεδαιμονίων λίγο πριν την μάχη του Μαραθώνος (490 π.Χ.). Διέτρεξε την απόσταση (μεγαλύτερη των 200 χιλιομέτρων) σε δύο ημέρες, πράγμα που θεωρήθηκε άθλος.
Κατά την επιστροφή του στην Αθήνα, είπε στους συμπολίτες του ότι η νίκη θα ήταν με το μέρος τους, όπως του είχε φανερώσει ο Πάνας.
Στο κατόρθωμα του Φειδιππίδη οφείλεται πιθανώς η καθιέρωση του "δόλιχου δρόμου" ως ολυμπιακού αγωνίσματος.
Στα νεώτερα χρόνια, σε ανάμνηση του δρόμου του Φειδιππίδη, καθιερώθηκε το Σπάρταθλον, αγώνας υπερμαραθωνίου δρόμου 245,3 χιλιομέτρων από την Αθήνα προς την Σπάρτη.
Επίσης, προς τιμήν του έχει τελεστεί από ελάχιστους αθλητές ο "Φειδιππίδειος δρόμος", που περιλαμβάνει τη διαδρομή: Αθήνα-Σπάρτη-Αθήνα-Μαραθώνας.
Μία παράδοση, που όμως δεν μαρτυρείται από τις αρχαίες πηγές, ταυτίζει τον Φειδιππίδη με τον οπλίτη εκείνον που έφερε στους Αθηναίους την είδηση τής περιφανούς νίκης του στρατού τους επί των Περσών στον Μαραθώνα. Θεωρήθηκε έτσι ο δρομέας προς τιμήν του οποίου καθιερώθηκε ο Μαραθώνιος.
Κατά μία εκδοχή στο σημερινό Νέο Ψυχικό άφησε την τελευταία του πνοή ο μαραθωνομάχος Φειδιππίδης που ήρθε τρέχοντας να αναγγείλει τη μεγάλη νίκη των Αθηναίων επί των Περσών.
Όταν έφτασε είπε το περίφημο " Νενικήκαμεν" και ξεψύχησε (εξ ού και η ονομασία Ψυχικό).