12/9/10

Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ, ΤΗΣ ΑΝΑΨΥΧΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ

Η τακτική σωματική άσκηση και το παιχνίδι είναι απαραίτητα για την σωματική, πνευματική, ψυχολογική και κοινωνική ανάπτυξη. Οι καλές συνήθειες ξεκινούν νωρίς. Έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά που ασκούνται είναι πιο πιθανό να παραμείνουν σωματικά ενεργοί ως ενήλικες. Ο αθλητισμός, η αναψυχή και το παιχνίδι μπορούν:

Να δυναμώσουν το σώμα και να προλάβουν ασθένειες. Η τακτική σωματική άσκηση αναπτύσσει και βοηθά στη διατήρηση υγιών οστών, μυών και αρθρώσεων, βοηθά στον έλεγχο του σωματικού βάρους, βοηθά στη μείωση του λίπους και της αρτηριακής πίεσης. Η προώθηση της σωματικής άσκησης αποτελεί ένα ισχυρό μέσο για την πρόληψη χρόνιων ασθενειών. Για τα κράτη, μπορεί να αποτελέσει έναν οικονομικό τρόπο βελτίωσης της δημόσιας υγείας.

Η σωματική αδράνεια προκάλεσε περίπου 1,9 εκατομμύρια θανάτους σε όλο τον κόσμο το 2000. Παγκοσμίως, υπολογίζεται ότι προκαλεί περίπου το 10-16% των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού, του παχέως εντέρου και διαβήτη και το 22% περίπου ισχαιμικών καρδιακών παθήσεων. Στις ΗΠΑ, η αδράνεια συνέβαλε σε περισσότερα από 75 δις δολάρια σε ιατρικά έξοδα μόνο το 2000.

Να προετοιμάσουν τα βρέφη για μελλοντική μάθηση. Μια εθνική μελέτη σε 3.000 παιδιά στο πρόγραμμα Ξεκίνημα Νωρίς (Early Head Start) στις ΗΠΑ βρήκε ότι τα τρίχρονα στο πρόγραμμα απέδιδαν σημαντικά καλύτερα σε ένα εύρος μετρήσεων νοητικής, γλωσσικής και κοινωνικό-συναισθηματικής ανάπτυξης από ότι μια τυχαία επιλεγμένη ομάδα ελέγχου. Το πρόγραμμα Ξεκίνημα Νωρίς περιλαμβάνει δυνατότητες για τα παιδιά να εκφραστούν μέσα από την τέχνη, τη μουσική, την κίνηση, την αφήγηση ιστοριών και το παιχνίδι σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Να μειώσουν τα συμπτώματα του στρες και της κατάθλιψης. Ενώ η έρευνες έχουν επιβεβαιώσει ότι η σωματική δραστηριότητα μειώνει συμπτώματα του στρες και της κατάθλιψης στους ενήλικες, μια πρόσφατη μελέτη σε αγόρια και κορίτσια ηλικίας 8 έως 12 από τρία σχολεία στις ΗΠΑ έδειξε ότι τα αδρανή παιδιά παρουσίαζαν κατάθλιψη συχνότερα από τα ενεργητικά παιδιά.Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι οι αθλητές γυμνασίου είχαν λιγότερες πιθανότητες από τους μη αθλητές να σκεφθούν σοβαρά να αυτοκτονήσουν.

Να βελτιώσουν την αυτοπεποίθηση και την αυτό-εκτίμηση. Μια μελέτη σε παιδιά της έβδομης τάξης από γειτονιές στο κέντρο της πόλης βρήκε ότι τα παιδιά που ασχολούνται με τον οργανωμένο αθλητισμό ανέφεραν υψηλότερη αυτό-εκτίμηση και θεωρούνταν από τους δασκάλους τους πιο ικανά κοινωνικά και λιγότερο ντροπαλά. Η μελέτη επίσης έδειξε ότι τα 13χρονα αγόρια που ασχολήθηκαν με τον αθλητισμό τον προηγούμενο χρόνο είχαν λιγότερες πιθανότητες να έχουν πειραματιστεί με τη χρήση μαριχουάνας από ότι τα 13χρονα αγόρια που δεν είχαν ασχοληθεί με κάποιο άθλημα την ίδια περίοδο.

Να βελτιώσουν την μάθηση και την σχολική επίδοση. Μια μελέτη δύο τάξεων της τετάρτης βρήκε ότι το 60 % των παιδιών, συμπεριλαμβανομένων πέντε παιδιών που υπέφεραν από διαταραχή απόσπασης προσοχής, εργάζονταν περισσότερο και χάζευαν λιγότερο στις μέρες αργίας. Ένα διάλειμμα 15 λεπτών είχε ως αποτέλεσμα την ενασχόληση των παιδιών με το έργο τους κατά 5% περισσότερο και λιγότερο χάζεμα το οποίο μεταφράζεται σε 20 λεπτά κέρδος την ημέρα.

Σε μια άλλη μελέτη, παιδιά ηλικίας 6-12 ετών που αφιέρωναν πέντε ώρες σε σωματική δραστηριότητα την εβδομάδα έδειξαν σημαντική βελτίωση στην σχολική τους επίδοση σε σύγκριση με παιδιά που αφιέρωναν μόνο 40 λεπτά σε σωματική δραστηριότητα την εβδομάδα.

Μια μελέτη σε 900 μαθητές γυμνασίου μελέτησε τα μακροπρόθεσμα οφέλη του αθλητισμού, αποκαλύπτοντας ότι αυτοί που συμμετείχαν στον αθλητισμό στην 10η τάξη ολοκλήρωναν περισσότερα χρόνια στο σχολείο και είχαν χαμηλότερα επίπεδα κοινωνικής απομόνωσης από ότι οι μη συμμετέχοντες (Η ανάμιξη στον αθλητισμό, ωστόσο, προέβλεπε υψηλότερα ποσοστά κατανάλωσης ποτών).

Να προλάβουν το κάπνισμα και τη χρήση παράνομων ναρκωτικών. Μια έρευνα του 1997 σε περισσότερους από 16.000 μαθητές ιδιωτικών και δημόσιων λυκείων αποκάλυψε ότι οι αθλητές είχαν λιγότερες πιθανότητες από ότι οι μη αθλητές να έχουν καπνίσει τσιγάρα σε τακτική βάση ή να έχουν καπνίσει τον προηγούμενο μήνα (Η μελέτη επίσης βρήκε ότι οι αθλητές είχαν περισσότερες πιθανότητες να κάνουν χρήση μασώμενου καπνού από ότι οι μη αθλητές). Οι αθλητές είχαν επίσης λιγότερες πιθανότητες να κάνουν χρήση μαριχουάνας, κοκαΐνης ή άλλων ναρκωτικών όπως το LSD, το PCP (phencyclidine), το σπιντ ή η ηρωίνη.

Να μειώσουν την εγκληματικότητα. Οι αιτίες της εγκληματικότητας είναι πολύπλοκες και πολυδιάστατες. Ο αθλητισμός μπορεί να έχει μια άμεση επίδραση στην εγκληματική δραστηριότητα ενθαρρύνοντας την πρόκληση και την περιπέτεια, προάγοντας την θετική χρήση του ελεύθερου χρόνου, παρέχοντας πρότυπα μέσα από προπονητές και δίνοντας στους νέους μια αίσθηση σκοπού. Ο αθλητισμός φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματικός όταν συνδυάζεται με συγκεντρωτικά προγράμματα που απευθύνονται στην ευρύτερη κοινωνική και προσωπική ανάπτυξη.

blogger templates | Make Money Online