20/11/09

ΑΣΒΕΣΤΙΟ


Το ασβέστιο είναι ένα μέταλλο ζωτικής σημασίας για τα παιδιά. Παίζει το σημαντικότερο ρόλο στη δημιουργία γερών και υγιών οστών και γι' αυτό είναι απολύτως απαραίτητο στον παιδικό οργανισμό που αναπτύσσεται. Η συμβολή του, όμως, στην καλή υγεία δεν περιορίζεται εκεί. Εκτελεί και άλλες σημαντικές λειτουργίες στον παιδικό οργανισμό: χαρίζει γερά δόντια, βοηθά στην πήξη του αίματος και, ακόμη, δημιουργεί ασπίδα προστασίας απέναντι στην οστεοπόρωση, μια νόσο των οστών που τα κάνει εύθραυστα και επιρρεπή στα κατάγματα.

Είναι βασικό, λοιπόν, από πολύ μικρό το παιδί να καταναλώνει τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, προκειμένου να εξασφαλίσει καλή υγεία και σωστή σκελετική ανάπτυξη. Tο γάλα, το γιαούρτι και το τυρί είναι από τις πλουσιότερες πηγές πρόσληψης ασβεστίου και αποδίδουν περίπου το 55% της ποσότητάς του που προσλαμβάνεται από τη διατροφή. Γι' αυτό και οι γονείς πρέπει να φροντίσουν, ώστε αυτές οι τροφές να περιλαμβάνονται στο καθημερινό διαιτολόγιο του μικρού τους.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένα μικρό παιδί χρειάζεται καθημερινά 1.000mg ασβεστίου. Αυτά μπορούν να καλυφθούν από:
•4 ποτήρια γάλα (πλήρες ή αποβουτυρωμένο)
•2 ποτήρια γάλα και 100 γραμμάρια φέτα ή 80 γραμμάρια γραβιέρα (τα σκληρά τυριά είναι πιο πλούσια σε ασβέστιο)
•1 ποτήρι γάλα και 1 κύπελλο γιαούρτι και λίγο τυρί

Ενισχύουν το ρόλο του ασβεστίου
Δεν αρκεί το παιδάκι να παίρνει αρκετό ασβέστιο με την τροφή του. Το ασβέστιο αυτό πρέπει να αφομοιωθεί κιόλας από τον οργανισμό του. Πρέπει, δηλαδή, να απορροφηθεί σωστά από το έντερο, να περάσει στην κυκλοφορία του αίματος και να φτάσει στα οστά, στα δόντια και αλλού. Στην αποτελεσματική απορρόφηση του ασβεστίου συντελούν πολλοί παράγοντες, το σημαντικότερο όμως ρόλο τον παίζουν οι βιταμίνες D και C. Γι' αυτόν το λόγο το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα εμπλουτίζονται συνήθως με τις συγκεκριμένες βιταμίνες. Ένας ακόμη παράγοντας που βοηθά στην εντερική απορρόφηση του ασβεστίου είναι η λακτόζη (ένας υδατάνθρακας που περιέχεται στο γάλα). Όμως, μερικά παιδάκια πάσχουν από δυσανεξία στη λακτόζη, με αποτέλεσμα η πέψη να συνοδεύεται από πόνο στην κοιλιά, από διάρροια κ.λπ. Ευτυχώς, τα παιδιά αυτά, που δεν μπορούν να χωνέψουν το γάλα, δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα δυσανεξίας με το γιαούρτι ή το τυρί. Τα τρόφιμα αυτά περιέχουν το απαραίτητο ένζυμο λακτάση, το οποίο διασπά τη λακτόζη και τη μετατρέπει σε γαλακτικό οξύ. Η λακτάση δεν προκαλεί παρόμοια προβλήματα. Γι' αυτό, σε αυτές τις περιπτώσεις, το γιαούρτι και το τυρί μπορούν να αντικαταστήσουν επάξια το γάλα όσον αφορά στο ασβέστιο και σε άλλα θρεπτικά συστατικά της παιδικής διατροφής.

Πόσο ασβέστιο;
Στον πίνακα αναγράφεται η συνιστώμενη ημερήσια δόση ασβεστίου από τη γέννηση έως την ενηλικίωση.

Περίοδος ζωής Ασβέστιο (mg/ημέρα)
Βρεφική ηλικία (0-6 μηνών) 360
Νηπιακή ηλικία (6-12 μηνών) 540
Παιδική ηλικία 1.000
Εφηβεία 1.500
Ενηλικίωση 1.200

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ

Οι διατροφικές απαιτήσεις των εφήβων επηρεάζονται αρχικά από την φυσιολογική εξέλιξη αλλά και από την ταυτόχρονη απότομη αύξηση της ανάπτυξης. Η εφηβεία είναι μία κυρίως αναβολική περίοδος, με αύξηση του ύψους και του βάρους, και αλλαγές στην σύσταση του σώματος, η οποίες καταλήγουν σε αύξηση της μυϊκής μάζας, σε αλλαγές στην ποσότητα και στην κατανομή του λίπους και στην μεγέθυνση των κυριοτέρων οργανικών συστημάτων.


Επίσης είναι μία μοναδική περίοδος διαμόρφωσης των φυσιολογικών, ψυχοκοινωνικών και γνωστικών επιπέδων, τα οποία επηρεάζουν και τις διατροφικές επιλογές του εφήβου.

Η διατροφική του φροντίδα πρέπει να περιλαμβάνει την απότομη ανάπτυξη, την ωρίμανση και τις ψυχοκοινωνικές αλλαγές εξατομικευμένα. Σχετικά με την ανάπτυξη θα πρέπει να δοθεί έμφαση σε τρία σημεία: στην ένταση της απότομης εφηβικής ανάπτυξης, στην διάρκεια και στις διαφορές που παρουσιάζονται ανάμεσα στα δύο φύλα όσον αφορά την έναρξη της.

Ένα έφηβο κορίτσι βιώνει την πιο απότομη αύξηση της ταχύτητας ανάπτυξης μεταξύ τα 10 – 13 του χρόνια και ένα έφηβο αγόρι 2 χρόνια μετά, δηλαδή από τα 12 –15 του χρόνια. Με αυτή την περίοδο συνήθως τελειώνει και η περίοδος της απότομης ανάπτυξης και για το ύψος αλλά και για το βάρος. Η περίοδος αυτή προσδίδει περίπου το 15% του τελικού ενήλικου ύψους και το 50% του τελικού ενηλίκου βάρους.

Επειδή οι διατροφικές απαιτήσεις σχετίζονται άμεσα με την απότομη αύξηση της σωματικής μάζας, είναι απολύτως λογικό το γεγονός ότι οι μεγαλύτερες διατροφικές απαιτήσεις εμφανίζονται κατά το τελευταίο έτος της μέγιστης ανάπτυξης.

Τα άτομα, τα οποία έρχονται σε καθημερινή επαφή με τους έφηβους αθλούμενους και ασχολούνται με την εκπαίδευση τους θα πρέπει να είναι ευαισθητοποιημένα σχετικά με το πώς σκέφτονται οι έφηβοι, ώστε να είναι δραστικοί στην προαγωγή της σωστής διατροφής και καλής υγείας.


Κατά την περίοδο αυτή, της ανάπτυξης και της ωρίμανσης, οι έφηβοι αθλητές μπορεί να γνωρίζουν μόνο τα βασικά όσον αφορά τις απαιτήσεις του αθλήματος τους, αλλά παράλληλα είναι τρομερά ανυπόμονοι να πετύχουν. Έτσι στηρίζονται στις λιγοστές εμπειρίες τους και σε πληροφορίες από διάφορες πηγές, μερικές των οποίων μπορεί να καθοδηγούνται από άλλα συμφέροντα.

Συχνά οι έφηβοι επιστρατεύουν οτιδήποτε χρειάζεται ώστε να επιτύχουν τους στόχους τους, χωρίς να τους απασχολούν οι συνέπειες. Ο κοινός στόχος κατά γενική ομολογία των έφηβων αθλητών είναι να γίνουν «μεγαλύτεροι, γρηγορότεροι και πιο δυνατοί» και για τις έφηβες «λεπτότερες και γρηγορότερες». Για αυτούς τους λόγους, το να μάθεις στον «εύπλαστο» έφηβο τους παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία του και την αθλητική του απόδοση είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Έρευνες έδειξαν ότι αν και οι καθηγητές και οι προπονητές είναι η πρωταρχική πηγή διατροφικών πληροφοριών για τους έφηβους, η γνώση αυτών σχετικά με διατροφικά θέματα είναι κάτω της μέσης. Η συνεχής εκπαίδευση αυτών συνίσταται και προσπαθείτε παγκοσμίως.

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΠΑΛΗ ΣΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΩΝ 12 ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ











Μοναδικές στιγμές ελεύθερης πάλης που συναντούμε στο πανηγύρι των Αγίων 12 Αποστόλων Σοχού...


ΠΗΓΗ:

sohos fm

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΛΗ

ΜΙΝΩΙΚΟΙ ΑΘΛΗΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

539

blogger templates | Make Money Online