1/11/09

ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ




Τρία άτομα είναι επιφορτισμένα με την διεύθυνση του αγώνα:

  1. Ο διατητής είναι τπεύθυνος για την τήρηση της τάξης και των κανονισμών και για την προστασία των παλαιστών από αντιαθλητικές ενέργειες. Αυτός σφυρίζει την έναρξη και τη λήξη του αγώνα.Ο διατητής βρίσκεται μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Φοράει στον αριστερό βραχίονα και στον δεξί μπλε. Δείχνει με τα δάχτυλα τα σημεία που αντιστοιχούν στην αξία μιας λαβής μετά την εκτέλεσή της, είτε σηκώνοντας το δεξί βραχίονα, εάν ο παλαιστής με το μπλε μαγιό σημείωσε τα σημεία, είτε σηκώνοντας τον αριστερό βραχίονα εάν ο παλαιστής με το κόκκινο μαγιό σημείωσε τα σημεία.

  2. Ο κριτής αν συμφωνεί με την υπόδειξη του διαιτητή, καταχωρεί τους βαθμούς και κινοποιεί το αποτέλεσμα. Ευθύνη του επίσης είναι να υποδεικνύει τον παθητικό παλαιστή και την πτώση.

  3. Ο αρχηγός ταπί παρεμβαίνει μόνο (και επικρατεί η γνώμη του) όταν διαιτητής και κριτής και δεν συμφωνούν στην απονομή πόντου ή πόντων σε έναν παλαιστή.

Στους Ολυμπιακούς αγώνες και τα Παγκόσμια Πρωταθλήματα ορίζεται και ένας ελεγκτής ταπί, ο οποίος παρεμβαίνει μόνο όταν κριθεί αναγκαίο η αναθεώρηση του αποτελέσματος ενός αγώνα. Τότε ο ελεγκτής συσκέπτεται με τον αρχηγό ταπί και κινοποιούν το ακριβές αποτέλεσμα, όταν καταλήξουν σε συμφωνία. Υπάρχει επίσης η περίπτωση να χρησιμοποιηθεί το βίντεο του αγώνα και να αλλάξει το τελικό αποτέλεσμα, αν διαπιστωθεί ότι έχει γίνει λάθος στην καταμέτρηση των σημείων.

0 Comments:

blogger templates | Make Money Online