23/1/10

ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΕΞΙΑ

Η ισχύς είναι ο συνδυασμός δύναμης και ταχύτητας, δύο πολύ σημαντικούς παράγοντες στην αθλητική μας απόδοση αλλά και στην καθημερινή μας ζωή καθώς όλες μας οι δραστηριότητες διέπονται από την εφαρμογή ταχύτητας και δύναμης στην κίνηση. Γι’ αυτό από τους περισσότερους επιστήμονες η ισχύς σχετίζεται άμεσα με τις δεξιότητες και κατ’ επέκταση με την υγεία και ευρωστία!

Η βελτίωση της ισχύος στην προπόνηση είναι κάτι που παραμελείται τόσο από τους αθλητές όσο και από τους γυμναστές-προπονητές, οι οποίοι επικεντρώνονται περισσότερο στην αύξηση της δύναμης κάτι που δεν συνεπάγεται και με την αύξηση της ισχύος!

Η ισχύς είναι μονάδα μέτρησης που δείχνει την ποσότητα έργου ανά μονάδα χρόνου, αυτό σημαίνει ότι αυτός που κάνει πιέσεις στήθους με 100kg σε 1sec είναι πιο ισχυρός από αυτόν που εκτελεί την άσκηση με τα ίδια κιλά σε 2sec. Άρα το πιο δυνατό άτομο δεν συνεπάγεται ότι είναι και το πιο ισχυρό!

Για να αυξηθεί η ισχύς θα πρέπει να εκτελούμε περισσότερο έργο στον ίδιο χρόνο ή το ίδιο έργο σε λιγότερο χρόνο. Έρευνες έδειξαν ότι η βέλτιστη ισχύς παράγεται όταν η αντίσταση-κιλά και η ταχύτητα βρίσκονται στο 1/3 του μεγίστου!

Τέλος καθοριστικό ρόλο στην μεγιστοποίηση της ισχύος παίζει η εκτέλεση εξειδικευμένων ασκήσεων ανάλογα με το άθλημα ή την προπονητική που ακολουθούμε για να ενισχυθούν τα αδύνατα σημεία αλλά και οι κύριοι πρωταγωνιστές μυς που συμβάλλουν στην επίτευξη της επίδοσης ανά άθλημα.


Το άρθρο προέρχεται από το περιοδικό του Πρώτυπου Γυμναστηρίου (http://protypo.com.gr)


0 Comments:

blogger templates | Make Money Online