17/9/10

Η Φανη Ψαθά θα παρεβρεθεί στην Εκστρατεία για την ανάδειξη του Κονώνειου τείχους


Τα τείχη παρουσιάζουν εικόνα εγκατάλειψης Εκστρατεία με σκοπό την ανάδειξη της πολιτιστικής άξιας του Κονώνειου τείχους και την ανάγκη να διατηρείται ο χώρος της Φρεαττύδας και της Πειραϊκής καθαρός αρχίζει ο ΣΚΑΪ.

Η εκστρατεία θα κορυφωθεί την Κυριακή στις 11 το πρωί, με τον καθαρισμό της περιοχής.

Σημεία Συνάντησης:
1. Στο χώρο λίγο πάνω από το γήπεδο του Πορφύρα στο ύψος της οδού Ακτής Θεμιστοκλέους 140.

2. Στο χώρο λίγο πάνω από το γήπεδο του Φοίνικα στο ύψος της οδού Ακτής Θεμιστοκλέους 260.

Για όσους ενδιαφέρονται, υπάρχει η λεωφορειακή γραμμή 904 που ξεκινάει από το Κέντρο του Πειραιά και φτάνει έως τη Φρεατίδα.

Μέσα από αυτή τη δράση ο ΣΚΑΪ, και όλοι όσοι συμμετέχουν σε αυτήν, προσπαθούν να αναδείξουν την αρχαιολογική αξία του Κονώνειου Τείχους, να επιτύχουν τη σήμανσή του, ώστε τα αρχαιολογικά ευρήματα του τείχους να γίνουν γνωστά στο ευρύ κοινό, να καθαρίσουν την περιοχή από σκουπίδια και ξερόχορτα.

Ο καθαρισμός θα περιλαμβάνει τον όρμο της Αφροδίτης, τον Σταυρό μέχρι και το παραλιακό γήπεδο του Πορφύρα και θα γίνει υπό την επίβλεψη των αρχαιολόγων της ΚΣΤ’ αρχαιολογικής υπηρεσίας.

Στη δράση λαμβάνουν μέρος εθελοντικές ομάδες, φορείς και οργανώσεις, αθλητικοί σύλλογοι, αρχαιολόγοι, πολίτες του Πειραιά αλλά και της ευρύτερης Αττικής.

Εν τω μεταξύ άρχισε την Τετάρτη 01/09 και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Δεκεμβρίου, η αποχωμάτωση του τείχους, που τμήμα του είχε καταχωθεί τη δεκαετία του ’60 προκειμένου να ανεγερθούν καφετερίες και ταβέρνες.

Θα αποκαλυφθούν τα τείχη σε μήκος 700 μέτρων, ενώ στο τμήμα αυτό διασώζεται και ένας πύργος.

Για την αποχωμάτωση η αρμοδία εφορία αρχαιοτήτων διαθέτει τέσσερις εργατοτεχνίτες.

Διαβάστε περισσότερα στο ρεπορτάζ για τα Κονώνεια Τείχη στο blog ΣΚΑΪ Δράση.
Λίγα ιστορικά στοιχεία
«Ξεφυλλίζοντας την ιστορία των τειχών φτάνουμε στην εποχή του 479 π.Χ. όπου μετά την μάχη των Πλαταιών (479 π.Χ.) και την οριστική απομάκρυνση των εχθρικών δυνάμεων (Περσών) από τα ελληνικά εδάφη, πρωταρχική μέριμνα του Θεμιστοκλέους αποτέλεσε η τείχιση της πόλης. Έτσι, μέσα σε διάστημα ενός μόλις έτους, η Αθήνα και το βόρειο τμήμα της Ακροπόλεως έλαβαν καινούριες οχυρώσεις, οι οποίες ενσωμάτωσαν κομμάτια παλαιότερων κτισμάτων και αναθημάτων, ενώ παράλληλα ξεκίνησε η συμπλήρωση της οχύρωσης των λιμένων του Πειραιώς, που είχε ήδη εγκαινιάσει ο ίδιος ο Θεμιστοκλής ως άρχων το 493/2 π.Χ. (Θεμιστόκλεια οχύρωση). Το εγχείρημα έφερε εις πέρας λίγα χρόνια αργότερα ο Κίμων, επί των ημερών του οποίου προχώρησε η οικοδόμηση των δύο Μακρών Τειχών, του Φαληρικού και του Βορείου τείχους (459-456 π.Χ.), που συνέδεσαν την Αθήνα με τον Πειραιά. Τον ίδιο καιρό οχυρώθηκε και το έως τότε απροστάτευτο νότιο τμήμα της Ακροπόλεως (Κιμώνειο τείχος). Σύντομα, κατά τα έτη 446-443 π.Χ., συμπληρώθηκε η οικοδόμηση των Μακρών Τειχών με την ανέγερση του Νοτίου τείχους ή δια μέσου τείχους ανάμεσα στο Φαληρικό και στο Βόρειο τείχος, έργο που έγινε με πρωτοβουλία του Περικλέους. Με το τέλος του Πελοποννησιακού Πολέμου το 404 π.Χ., οι ηττημένοι Αθηναίοι υποχρεώθηκαν από τους Σπαρτιάτες να καταστρέψουν όλα τα τείχη της πόλης (του Άστεως, του Πειραιώς και τα Μακρά Τείχη), μεγάλο μέρος των οποίων ξαναχτίστηκε μετά την επάνοδο της δημοκρατίας από τον Κόνωνα το 394 π.Χ».

0 Comments:

blogger templates | Make Money Online